Zenobia Haugen ble årets glade vinner av Håndverksdatas lærlingstipend på 25.000 kroner.

Markedssjef Christer Lysfjord i Håndverksdata og elektriker-lærling Zenobia Haugen, vinner av Håndverksdatas lærlingstipend 2021.

Haugen går i lære som elektriker hos Caverion AS i Bodø. Denne uken overrakte markedssjef i Håndverksdata Christer Lysfjord henne sjekken på 25.000 kroner som vinneren av Håndverksdatas lærlingstipend.

Zenobia Haugen er både stolt og glad over å ha blitt valgt ut som mottager av stipendet. Stipendpengene har hun en klar formening om hva hun skal bruke til: Å satse mer på podkasten hun driver som et talerør for andre som har opplevd seksuell trakassering eller uønsket oppmerksomhet på og utenfor arbeid. Hun mener at dette kan være hennes bidrag til å «endre verden» litt, slik at flere jenter søker seg til bygg- og anleggsbransjen.

Det andre hun skal bruke pengene på er utstyr. Resten går inn på sparekonto.

Tar ansvar for de andre

Haugen utmerket seg spesielt av to grunner blant finalistene: Hun er alltid sulten på å lære – og hun deler kunnskapen hun får med andre.

– Ingenting går forbi Zenobia – hun vil forstå alt, sier Johanne Sørensen. Hun er elektriker og faglig ansvarlig for Zenobia. Sørensen nominerte henne først og fremst på grunn av hennes genuine interesse for faget.

Hver dag tar Haugen bilder og skriver logg over det hun har lært. Hun tar også bilder hvis det er noe hun ikke forstår og stiller spørsmål om det hun lurer på. Sørensen bruker den samme loggen til å svare på alle Haugens spørsmål.

– Zenobia tar også ansvar for å følge opp lærlinger som har kommet kortere i løpet enn henne selv. Hun lærer bort det hun kan, tar godt vare på de andre og passer på, sier Johanne Sørensen.

Viktige verdier

Zenobia Haugen var en av de fem finalistene blant nesten hundre nominerte. Finalistene gjorde seg alle bemerket blant annet ved å inneha faglig kompetanse, lærevillighet, dedikasjon og pålitelighet i jobben.

– Håndverksdata setter faglig kompetanse i sentrum, samtidig som personlige egenskaper også er viktig, sier markedssjef Christer Lysfjord i Håndverksdata.

Han får støtte fra jurymedlem og fagsjef for utdanning i Nelfo, Svein Harald Larsen:

– Hvis en lærling jobber litt hardere eller litt smartere enn de andre over tid, så vil lærlingen raskt skille seg ut i en slik konkurranse, sier han.

Jurymedlem og bedriftsrådgiver i Norske Trevarer Tone Helene Ruud er enig.

– Vi vil også fremme de som er gode forbilder. Unge lærlinger som er gode eksempler for andre er ambassadører for alle håndverkere på tvers av bransjene, sier Ruud.

Juryen ønsker at kåringen skal ha ringvirkninger i bransjen.

– En slik kåring kan bidra til at flere søker seg til håndverksfagene. Jeg sidestiller master og mester, og vi trenger gode håndverkere, sier Hans Olav Meen Nilssen, prosjektleder for fasade og solskjerming i Glass og fasadeforeningen.

Ansvarlig for partnerstøtte i Ahlsell, Terje Bergersen, mener alle finalistene var gode representanter.

– Egentlig kunne alle vunnet. Fellesnevneren er at hele gjengen er lærevillige, interesserte og talentfulle, sier han.

Fagjuryens begrunnelse

Zenobia Haugen mottar Håndverksdatas lærlingstipend 2021 på grunn av sin faglige nysgjerrighet og vilje til å dele kunnskap med sine kolleger. Hun ivrer etter å lære så mye som mulig på så kort tid som mulig, men også etter å dele det hun kan.

Ved å dele kunnskapen med de andre lærlingene viser Zenobia seg som en god lagspiller som løfter hele laget. Gjennom sin væremåte viser hun at hun forstår at arbeidet gjøres best hvis alle kan så mye som mulig. Ved å styrke alle rundt seg blir totalen større enn summen av den enkelte arbeider. Juryen ønsker å belønne Zenobia fordi hun ikke har spisse albuer i jobben, men bruker sin kunnskap til å hjelpe andre. Dette gjør henne til et godt forbilde for andre lærlinger.

Juryen ønsker også å trekke frem Caverion AS som lærebedrift.

– Lærlingene må ha noen som svarer når de spør, hvis ikke slutter de å spørre, sier jurymedlem Espen Rønning i VKE.

Trøstepremier til alle finalistene

Zenobia Haugen, Awedallah Idris, Eskil Bjerkreim, Henrik Johan Sommerset og Silje Stensland

Vinneren var i godt selskap av fire andre verdige finalister. Alle mottar en trøstepremie i form av et gavekort.

Finalist Awedallah Idris ved Bjørvik & Haugen AS er malerlærlingen med enestående arbeidsmoral, omgjengelig personlighet og god orden på jobb. Han har også en imponerende historie ettersom han kom til Norge fra krigsherjede Sør-Sudan for rundt åtte år siden. På den korte tiden har han gått videregående og lært seg språket godt.

Rørleggerlærling og finalist Eskil Bjerkreim ved Johansen Rør AS utmerket seg for sin ærlighet mot kundene og fordi han alltid følger gjeldende lover og regler i yrket sitt. Han ble headhuntet inn til lærebedriften,

Finalist Henrik Johan Sommerset ved Bico Bygg og Innredning går i lære som møbelsnekker. Henrik er et stort faglig talent med et brennende engasjement. Han har en trygg og ydmyk personlighet som gjør ham godt likt av alle rundt seg.

Blikkenslager-lærling og finalist Silje Stensland ved J. Johnsen & Sønner AS er en smilende humørspreder som er svært godt likt av både kunder og ansatte. Hun lærer raskt, finner gode løsninger for kundene og brenner for faget sitt.

Håndverkernes beste venn

Håndverksdata har i mer enn 40 år utviklet datasystemer for håndverkere. I dag benytter mer enn 15 000 håndverkere våre mobile løsninger.

Vil du vite mer om hvordan vi kan gjøre firmadriften din enklere og tryggere? Legg igjen kontaktinformasjon, så kontakter vi deg for en hyggelig og uforpliktende prat.