Fremtidens håndverker styrer byggeprosessen fra et kontrollrom, ifølge entreprenørselskapet Balfour Beatty. (Illustrasjon: Balfour Beatty)

Ser du for deg en byggeplass der det ikke er en eneste håndverker av kjøtt og blod? Der all bygging foregår ved hjelp av selvstyrte maskiner, og der droner flyr over byggeplassen for å overvåke det hele?

Det er kanskje litt vanskelig å forestille seg, men det internasjonale entreprenørselskapet Balfour Beatty hevder ihvertfall at fremtidens byggeplass ser sånn ut. I sin rapport Innovation2050 har de skissert hvordan menneskelige håndverkere på byggeplassen erstattes av robotkraner, selvgående gravemaskiner og andre roboter som utfører dagens håndverkeroppgaver.

Kontrollsentral

Alt overvåkes av droner som flyr over byggeplassen og sender rapporter til en kontrollsentral. Her sitter det ekte mennesker og følger med på fremgangen i byggeprosjektet og løser eventuelle problemer som oppstår.

Balfour Beattys har også laget en film der de illustrerer hvordan de tror det hele vil se ut:

 

Både fordeler og ulemper

Fordelene ved en helautomatisering av byggeplassen er blant annet at byggeprosessen vil skje raskere. Fra andre industrier er det påvist at økt automatisering av produksjonen gir kraftig produktivitetsvekst. Fraværet av mennesker på byggeplassen vil naturlig nok også føre til færre arbeidsulykker. Mangel på kompetent arbeidskraft vil heller ikke forsinke byggeprosjekter.

Teknologien gir ifølge rapporten også mulighet til å tilby mer skreddersydde løsninger til kundene. Dette vil legge til rette for høyere marginer og økt lønnsomhet i byggeprosjekter.

Men det er ikke noe rosenrødt bilde rapporten legger opp til. Automatiseringen av byggeplassen fører også med seg en del problemer det må finnes løsninger på. En åpenbar konsekvens er at arbeidsmarkedet for håndverkere skrumper inn. Håndverkere i 2050 vil ha helt andre krav til kompetanse enn de som jobber på dagens byggeplass.

Rapporten peker også på at morgendagens teknologibaserte byggeplass er sårbar for cyber-angrep, en digital form for sabotasje av bygninger. De peker også på at denne typen byggeprosesser er mindre energieffektiv enn dagens måte å bygge på. Et siste hinder kan være at det vil være vanskelig for morgendagens entreprenører å få tak i nok folk med riktig digital kompetanse.

 

Kilder:

Håndverkernes beste venn

Håndverksdata har i mer enn 40 år utviklet datasystemer for håndverkere. I dag benytter mer enn 15 000 håndverkere våre mobile løsninger.

Vil du vite mer om hvordan vi kan gjøre firmadriften din enklere og tryggere? Legg igjen kontaktinformasjon, så kontakter vi deg for en hyggelig og uforpliktende prat.