I februar startet vi i Håndverksdata jakten på en lærling som fortjener et stipend på 25.000 kroner. Det er ingen tvil om at det finnes mange dyktige lærlinger i landet – nominasjonene har strømmet inn!

Blant de over hundre nominerte har vi nå valgt ut fem verdige finalister. Disse går videre til vurdering av en fagjury, som bestemmer hvem som får Håndverksdatas lærlingstipend på 25 000 kroner.

Derfor deler vi ut 25.000 kroner

Norge har over tyve tusen flinke lærlinger som går på jobb hver dag for å utvikle seg. Å være ung eller ny i jobb kan være tøft, men lærlingene anstrenger seg hardt for å bli gode håndverkere og en dag få fagbrevet i hånden.

Denne innsatsen vil vi i Håndverksdata belønne. Vi har derfor startet Håndverksdatas lærlingstipend for å løfte fram lærlingene og deres gode innsats. Lærlinglønnen gir ikke så mye å rutte med, så stipendet er ment som en oppmuntring på veien mot fagbrevet. 

– Vi har nå valgt ut noen kandidater som representerer Håndverksdatas verdier, sier Arnfinn Revelsby, daglig leder i Håndverksdata. Faglig kompetanse står i sentrum, sammen med gjennomføringsevne, nytenkning og ærlighet. Samtidig bør håndverkeren ha orden og yte god service til kundene. En dyktig håndverker er real og utvikler seg på flere felt.

Takk til alle som har nominert sine kandidater.

Her er finalistene:

Foto: Tonje L Blomquist

Philip B. Johansson
Sted: Larvik
Bedrift: Blomquist Glass ANS

Philip er 17 år og går i lære i familiebedriften for å bli glassmester. Han står på hver eneste dag, kommer før tiden hver morgen og jobber både helg og utenfor åpningstidene hvis kundene trenger det.

Arbeidsoppgavene er varierte og Philip gjør det meste. Han skjærer glass, setter inn maskinruter i gravemaskiner, ekspederer kunder og setter opp verandaglass.

Hans mål er å overta familiebedriften som ble startet av hans oldefar og føre det gode arbeidet videre. Philip er et godt eksempel på at unge lærlinger kan jobbe hardt og ta mye ansvar.


Foto: Even Hansen

Miriam Morinoko
Sted: Dovre
Bedrift: Kvass AS

Miriam er 26 år og går i lære for å bli møbelsnekker. Hun er et naturtalent som lærer svært raskt og viser dyp interesse og dedikasjon i arbeidet sitt.

I en liten og nyoppstartet bedrift bidrar hun allerede sterkt til økonomisk vekst og beskrives som «helt rå» i faget. Hun representerer håndarbeidernes stolte tradisjon for å levere arbeid av kvalitet hver dag.

I nyere tid har det blitt vanskeligere og vanskeligere å finne gode lærlinger og fagfolk innen tradisjonelle fag, men Miriam er et friskt pust inn i bransjen! 


Foto: Jensen Media

Odin Ingebrigtsen Navas
Sted: Tromsø
Bedrift: Ringjord Elektro AS

Odin er 19 år og går i lære som elektriker. Han er vokst opp på gård og hardt arbeid har vært en del av oppveksten. I tillegg har han trent karate i mange år, er nå sortbelte og jobber som instruktør.

Han drar lærdom fra begge feltene inn i elektrikeryrket ved å vise disiplin på jobb og ved å alltid opptre korrekt og høflig overfor menneskene rundt seg.

Odin er en presis håndverker som gir trygghet og vekker tillit både hos kolleger og kunder.


Foto: Hussain Fares

Jamil Ataya
Sted: Oslo
Bedrift: Trygg VVS AS

Jamil er 27 år og går i lære som rørlegger. Han har tidligere arbeidet som fengselsbetjent og vært en aktiv fotballspiller, men måtte legge opp på grunn av skader. Nå utmerker han seg i en stor bedrift med 40 ansatte. Han har en stå-på-vilje som få andre har, er naturlig hjelpsom og yter alltid ekstra. Dette gjør ham til et forbilde for de andre lærlingene på arbeidsplassen og gir trygghet for bedriftens ledelse –  som særlig vil fremheve hans redelige vesen. Jamil viser håndarbeiderens gjennomføringskraft, selvstendighet og ærlighet.


Foto: Helge Reinholdsen

Helge Seim
Sted: Jar
Bedrift: Byggmester Wiik Enger AS

Helge Seim er 47 år og går i lære som bygningssnekker. Etter mange år på kontor gjorde denne familiemannen et sporty skifte i karrieren. Han gikk fra å sitte inne ved et skrivebord til å løfte tungt og snekre bygg i all slags vær.

Helge er ekstremt interessert i faget og veldig nøye i sitt arbeid. Nå er han en ressurs for firmaet som skaper god stemning på arbeidsplassen og hos kundene.

Det er ikke mange som bytter beite i moden alder, men Helge er håndverkeren som viser at det fint går an, så lenge man kan tenke nytt, har god innstilling og er villig til å lære.


Vinneren velges av vår fagjury

Finalistene går nå videre til vurdering av vår fagjury. Denne juryen består av fagpersoner fra forskjellige håndverksbransjer, og samlet velger de ut hvilken av de fem lærlingene som vinner Håndverksdatas lærlingstipend på 25 000 kroner.

  • Eirik Vigeland, markedssjef i Boligmappa
  • Tone Helene Ruud, bedriftsrådgiver i Norske Trevarer
  • Terje Bergersen, konseptansvarlig partnerkunder i Ahlsell
  • Hans Olav Meen Nilssen, prosjektleder fasade og solskjerming i Glass & Fasadeforeningen
  • Arnfinn Revelsby, daglig leder i Håndverksdata
  • Christer Lysfjord, markedssjef i Håndverksdata

Vinneren vil offentliggjøres mandag 18. mai


Håndverkernes beste venn

Håndverksdata har i mer enn 40 år utviklet datasystemer for håndverkere. I dag benytter mer enn 15 000 håndverkere våre mobile løsninger.

Vil du vite mer om hvordan vi kan gjøre firmadriften din enklere og tryggere? Legg igjen kontaktinformasjon, så kontakter vi deg for en hyggelig og uforpliktende prat.